Inspiratie en links

* Mooi artikel juli 2013 in:

* Youbedo
Koop je boeken via YouBeDo en steun ons gratis! Bona Baana is aangesloten bij de webwinkel YouBeDo. Van je aankoop bij deze webwinkel wordt 10% gratis gedoneerd aan een goed doel naar keuze.  Ben je dus van plan een boek te bestellen, kijk dan eens op Youbedo en geef aan dat je Bona Baana wilt steunen. Kleine moeite, want de boeken kosten hetzelfde als bij alle andere boekenwinkels.

* Wereldmuziek
Op verzoek draaien we wereldmuziek op uw festival of feest. Afrikaanse klanken , Salsa, Bossa Nova? Het kan allemaal! De opbrengst gaat geheel naar onze projecten. U dient zelf voor een muziekinstallatie te zorgen, wij zorgen voor de muziek. Voor meer informatie en prijzen kunt u contact opnemen met ons secretariaat.

* Links

Kenya

Rwanda

Uganda

* Bevriende organisaties

* Afrikaanse wijsheden

De bomen die een mens plant
en de woorden die hij heeft gesproken
komen terug in zijn kinderen
Mondelinge overlevering van de Massongo

Een mensenlichaam is klein in verhouding
tot de geest die het bezielt
Afrikaanse mondelinge overlevering

Telkens wanneer er in Afrika een ouderling sterft,
brandt er een bibliotheek uit
Amadou Hampaté Ba

Gebundelde takken kun je niet breken
Afrikaanse wijsheid

Voor de opvoeding van een kind heb je een heel dorp nodig
Afrikaanse wijsheid

* Recepten

*** Oost Afrikaanse pinda soep
De pinda is een veel voorkomend ingrediënt in Afrikaanse gerechten. Hoewel de pinda waarschijnlijk van oorsprong uit Zuid Amerika komt, is het via Afrika populair geworden in Noord America. Pindasoepen als deze zijn dan ook nog steeds erg populair in het zuiden van de VS.

750 ml kippenbouillon
1 middelgrote ui; grof gehakt
1 grote prei; incl. 5 cm groen, gewassen en in ringen
2 middelgrote wortels; in stukjes van 1 cm
4 eetlepels rijst; lange korrel
cayenne peper; naar smaak
zout; naar smaak
125 milliliter pindakaas

Doe bouillon, ui, prei en wortels in een grote soeppan en breng het snel aan de kook. Verminder de vlam en laat het 30 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep en breng het weer aan de kook. Voeg rijst, cayennepeper en zout toe en laat het nog 20 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is.
Doe een kopje soep in een kom, meng dit met de pindakaas en voeg het weer toe aan de soep. Nog 5 minuten zachtjes laten koken en direct daarna opdienen.

*** Zuid Afrikaanse pompoensoep

benodigdheden: 1 kg pompoen (zonder schil) in blokjes
2 uien (fijngehakt)
2 dunne plakjes verse gember
1 l kippenfond
zout, versgemalen zwarte peper, 1/4 tl nootmuskaat
2 el bloem, 2 el zachte boter, 250 ml room.
Voor de garnering:
room, gehakte verse kruiden.

bereidingstijd: 30-60 minuten.

Doe de pompoen, ui, gember en fond in een grote pan. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 30 minuten koken tot de groenten zacht zijn. Zeef de soep (bewaar het vocht) en pureer de groenten met wat vocht. Roer de boter en de bloem tot een papje. Doe dit alles met het vocht terug in de pan en roer 1-2 minuten boven halfhoog vuur tot de soep bindt. Voeg de room toe, en eventueel nog wat zout en peper. Schep de soep in warme kommen en
garneer met room en gehakte verse kruiden.

*** Ham Kariba

1 ei
2 grote avocado’s
sap van ½ citroen
3 tomaten
1 kleine ui
1 krop Romeinse sla of ½ krop sla
50 g pinda’s
4 eetlepel slasaus
¾ theelepel zout
2 snufjes cayennepeper
4 plakken ham van samen 200 g
½ bos peterselie

Kook het ei hard, laat het schrikken, pel het en hak het klein. Snijd de avocado’s door, haal de pit eruit, haal het vruchtvlees uit de schil en verdeel het in dunne reepjes. Sprenkel er citroensap over. Ontvel de tomaten, snijd ze in plakken en haal de zaadjes eruit. Schil de ui en snijd hem fijn. Haal de slabladeren los van elkaar, was ze en slinger ze droog. Maak smalle reepjes van de zachte binnenste bladeren. Hak de pinda’s. Maak de slasaus op smaak met zout en cayennepeper en schep er de gesneden en gehakte ingrediënten door. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de plakken ham en rol ze losjes op. Leg ze op grote slabladeren en garneer het geheel met peterselie.
Smakelijk eten!