TEMAK, Kenya

TEENAGE MOTHERS AND GIRLS DEVELOPMENT GROUP: KISUMU in KENYA 

Temak is een organisatie in Kenya die zich inzet voor de rechten van alleenstaande tienermoeders, jonge weduwen, meiden in de prostitutie, schoolafhakers en meiden besmet met het aidsvirus. Temak biedt aangepaste vakopleidingen aan zoals een naaiopleiding, een kappersopleiding en computertraining. Zij runt een informele school voor de kinderen van de jonge moeders en arme kinderen uit de sloppenwijk. Temak zet community-based netwerken voor aidswezen op.  Een gezondheidskliniek op het terrein van City of hope biedt een basis aan gezondheidszorg zoals het testen op malaria, tyfus, zwangerschap en Hiv-Aids. Mensen met complicaties verwijzen zij door naar andere faciliteiten terwijl men zelf simpele behandelingen uit kan voeren.

Philomena en Joab O’Thatcher in het winkelcentrum waar zij ook craft verkopen

TEMAK COMMUNITY CENTRE: KATOLO in KENYA

Temak steunt hier de ‘Katolo mixed secondary school’. Wat ooit begon als een schooltje van twee klaslokalen is inmiddels uitgegroeid tot een erkende middelbare school. Op het platteland in de buurt van Katolo zijn nagenoeg geen scholen van dit kaliber. Sinds het voorzien is van water heeft de school een grote sprong voorwaarts gemaakt.

2023

* In februari kregen we een urgente oproep van TEMAK  binnen. Klaar om aan een nieuw schooltermijn te beginnen in Kisumu kwam de samenwerkende partij niet over de brug om te voorzien in schoollunches. Wij hebben hen een bijdrage gegeven om in ieder geval de leerlingen weer te kunnen ontvangen. Smakelijk eten!

2021

* Honderd duizend maskers zijn in de maak door TEMAK. Kijk hier de video. Help wanted! 100.000 masks 

2014

* De leerlingen van de solidariteitscommissie op het Titus Brandsma Arentheem college te Velp hebben wederom een prachtige bijdrage geleverd. Op de open dagen en de ouderavond hebben veertien meiden informatie gegeven over Bona Baana en zelfgemaakte spulletjes en lekkers verkocht. Zij hebben Temak gekozen als begunstigde van de opbrengst.

2013

* In Katolo heeft de gezondheidskliniek medische instrumenten aan kunnen kopen door een schenking van een arts uit Groningen. Het is geweldig dat patiënten nu daadwerkelijk onderzocht kunnen worden.

* Hier vind je een filmpje ter introductie bij het City of hope in Kisumu. Geproduceerd door de minoren van de hogeschool HAN.

2010

* In Kisumu heeft de organisatie een waterkiosk kunnen bouwen. Voor een klein bedrag kan hier water gekocht worden. Water is hier namelijk schaars en allerminst schoon. Brugklassers van het Titus Brandsma college uit Velp hebben met een sponsorloop een deel voor dit project binnen gehaald. Stichting Overal heeft de kas sluitend kunnen maken.

* In Katolo, op het platteland, zijn de waterproblemen nog groter. Mede door Emmaus Haarzuilens en het Temak supportgroup uit Deventer heeft TEMAK een waterleiding aan kunnen leggen. Minder ziekte door schoon drinkwater!

2009

* Temak had ons al eerder gevraagd de irrigatie van een landbouwproject van City of Hope in Kisumu te ondersteunen. Helaas hadden we daar toen geen middelen voor. Omdat het nog steeds relevant was kregen Joab en Philomena de kans het project bij stichting Overal onder de aandacht te brengen. We hebben een “Vrienden van TEMAK” avond georganiseerd waar ook deze stichting bij aanwezig was. Onze grote broer heeft toegezegd om TEMAK‟s irrigatie project te steunen. Door zelf voedsel te verbouwen kunnen de meiden weer wat te eten krijgen, maar er zal ook groenten verbouwd worden die op de markt verkocht wordt. Extra inkomsten voor de organisatie dus. Asanta sana! Dank u wel!

2008

* Tijdens de onlusten rond de verkiezingen is TEMAK in Kisumu ernstig beschadigd geraakt. We hebben het Temak relief fund een flink bedrag kunnen geven om onder andere meiden naar huis te laten gaan, een gaarkeuken te ondersteunen en medische voorzieningen te bekostigen.

2006

* City of Hope Temak staat voor “Teenage Mothers Association of Kenia” en is een van onze trouwe projectpartners. Temak zet zich in voor de rechten van alleenstaande tienermoeders, jonge weduwen, meiden in de prostitutie, schoolafhakers en meiden besmet met het aidsvirus. Ze zijn gevestigd in Kisumu, de derde grote stad van Kenia. Veel meiden zijn afkomstig van zeer arme families uit de sloppenwijken of uit de plattelandsdorpjes rond deze stad. Ook zijn het vaak wezen of kinderen van gezinnen met probleemsituaties als werkeloosheid, drankmisbruik, verkrachting- en incest slachtoffers. Temak bereikt veel kansarme meiden die door rehabilitatie en training weer een kans krijgen. Ze biedt aangepaste beroepstrainingen aan zoals een naaitraining, een kapperstraining en computertraining. Ook worden er door de meiden artikelen gemaakt die voor een eerlijke prijs verkocht worden.

2001

* Deze organisatie richt zich op tienermoeders en jonge weduwen In Kisumu. Naast counseling en het vormen van zelfhulpgroepen worden hier aangepaste beroepstrainingen gegeven zoals naaitrainingen en computertraining. Bona Baana ondersteunde in 2001 het opstarten van een kapperstraining.