People for People, Rwanda

In memoriam  Op 8 mei 2022 is de oprichter van deze NGO, Fred Kasigwa plotseling overleden. Wij zijn geschokt door het vroege heengaan van deze man die nog volop plannen had. Hij had wat afstand genomen van People for People om zich toe te wijden aan zijn corebusiness, zaden en koffie. Ook hier in het zuiden van Rwanda kwam hij op voor de gemarginaliseerden, het pygmeeënvolk de Twa. Wij kennen Fred van net na de genocide toen hij geregeld van zijn vluchtland Uganda naar zijn thuisland reisde en zag dat er kinderen en jongeren ontheemd door de straten van Kigali zwierven. Hij heeft zich vanaf dat moment ingezet om de kloof tussen de Hutu en Tutsi oftewel de survivers, de refugees en de ex prisoners te dichten. Wij gaan deze man met een groot rechtvaardigheidsgevoel nog erg missen.

KIGALI, KAYONZA en KIZA in RWANDA

Deze organisatie begeleide in den beginne met name kindgezinnen die hun ouders verloren zijn tijdens de genocide van 1994. Ze is een bakkerij gestart waar jongeren een vak kunnen leren. Daarnaast gaf PFP medische en psychosociale begeleiding. Bij de meeste projecten hieronder vernoemd is het van belang een manier te vinden om verzoening, dus samenwerking en samenleving te realiseren. Met de bouw van de middelbare school en de vakopleiding is een grote wens van PFP in vervulling gegaan om jongeren een kans te geven zich te bekwamen.

Founder Fred Kasigwa en Emmanuel de directeur van de school

2019

* Door het bezoek van Martin van Emmaus Haarzuilens aan alle projecten van PFP is een flinke donatie gedaan om in alle te korten te voorzien. De school meent met toestemming van de regering te kunnen openen na nog een kleine investering.

* Met een lening kan deze organisatie het koffiewasstation opknappen. Het levert nu al werkgelegenheid op en een aantal Batwa zijn betrokken om te helpen op de koffiewasserij. De koffie heeft een sociale impact omdat 25% van de opbrengst door Motherland Farmers in People For People gestopt zal worden.

* In dit schooljaar 2018/19 heeft de leerlingenraad van de NSG Nijmeegse scholengemeenschap Groenewoud al actie gevoerd voor de Batwa pymeeën in Kiza, Rwanda. Ook wij doen ons best om dit project voor deze gemarginaliseerde mensen volledig te kunnen financieren.

PFP maakt zich ernstige zorgen om de Batwa en wil deze kwetsbare groep helpen. Zij vormen naar schatting 1% van de bevolking van Rwanda. Vele jaren leefden zij in de jungle als jagers verzamelaars. Nu is het oerwoud bijna verdwenen en het laatste bos is opgenomen in nationale parken. De Batwa zijn moeten verhuizen en wonen tegenwoordig aan de rand van dorpen. Aanpassen aan een nieuwe levenswijze is erg moeizaam gebleken. Ze leven van hand naar mond en weten nooit of ze voldoende te eten hebben. Veelal gaan kinderen niet naar school. Elk lid van de familie moet mee helpen om geld te verdienen. Deze vaak vieze en soms gevaarlijke klusjes zonder kans op scholing noemen wij kinderarbeid. Gezondheidsproblemen zijn groot want de Batwa leven in slechte behuizingen er is geen aandacht voor hygiëne. De Batwa trouwen onderling en krijgen daardoor kinderen met een verminderde weerstand, de kindersterfte is hoog. PFP wil groentezaden en fruitbomen aan hen geven en trainingen organiseren. Mensen met kennis in landbouw gaan de groepsleiders worden en anderen motiveren. Op een bananenplantage zullen zij bonen, sorghum, zoete- en gewone aardappelen, cassave, sojabonen, avocadobomen en andere voedselgewassen verbouwen. Dit levert gevarieerde voeding op. PFP heeft een aantal kippen aangeschaft om ondervoede Batwa-kinderen eieren te kunnen geven. De Batwa gaan leren hoe ze kippen kunnen houden en hoe ze de mest kunnen gebruiken voor hun gewassen.

Met dit mooie project worden de leefomstandigheden van de Batwa stap voor stap verbeterd.

De benaming pygmeeën wordt gebruikt voor een volk waarvan de volwassen mannen niet langer worden dan 150 cm. Zij leven in kleine groepen verspreid over Afrika.

2018

* Alieke van Bockel, een van onze kerngroepleden, is met haar gezin bij People for People op bezoek geweest. Een uitvoerig schrijven kun je vinden in de nieuwsbrief uit het najaar.

* In het staartje van het jaar hebben we voldoende inkomsten bij elkaar gesprokkeld om de bouw van eco-toiletten voor de school in Nyamata te ondersteunen. Een aantal privégiften zijn gedaan, de diaconie in Kerkdriel heeft een extra donatie gegeven en kringloopwinkel Basta was wederom zo  vrijgevig om aan onze aanvraag te voldoen. Allemaal van harte bedankt!

2017

* De vakopleiding in aanbouw in Nyamata is ingeruild voor een school in Kayonza. Op last van de regering en haar landhervormingen is PFP genoodzaakt te verhuizen. Daar was een financiële impuls voor nodig. Mede dankzij Emmaus in Haarzuilens hebben wij aan de verwachtingen kunnen voldoen.

2013

* Uit de inkomsten van het Afrikafestival en een groot aandeel van Emmaus Haarzuilens is het gelukt om een stuk land te kopen. Bij de vakopleiding in Nyamata was het meer dan wenselijk om het aangrenzende land aan te schaffen. In de toekomst kan de school zich dan uitbreiden.

* De vliegende meubelmakers zijn met zeven mensen naar Nyamata in Rwanda geweest om samen met de leerlingen van de vakopleiding nieuw meubilair voor de vakschool te maken. En uiteindelijk leverden zij vijftig schoolbanken, twee bedden, zes stoelen en zes bureaus met lades op. Met het achterblijven van het gereedschap heeft de vakschool mooie tools om de jongeren mee aan het werk te helpen.

2012

* Door de Kerstaktie van bs “Op weg” uit Ooij hebben een aantal gezinnen in Nyamata geitjes gekregen. De kinderen krijgen nu een voedzame maaltijd voorgeschoteld. Soms kan de melk verkocht worden, het geld opgespaard en schoolgeld betaald zodat ook de meisjes naar school kunnen.

2011

* Vocational trainings center. Afgelopen jaar hebben we actie gevoerd voor een praktijkopleiding in Nyamata, Rwanda. In de toekomst kunnen jongeren hier een vakopleiding volgen. Een prachtig project voor jongeren op weg naar zelfredzaamheid. De wilde ganzen steunde ons met dit project. De toegezegde premie is 55%. Dat is geweldig nieuws want ondanks de bezuinigingen op de ontwikkelingsorganisaties zijn zij overtuigd van dit mooie doel van onze projectpartner. Het Humanitaire Comité HumCo van University College Utrecht heeft verschillende evenementen georganiseerd voor PFP. Zij hebben een mooie bijdrage geleverd.

* Koeienproject Deel 4 in Nyamata. Dit project tot verzoening heeft door geldelijke middelen van Emmaus Wageningen en Emmaus Bilthoven een aantal participanten kunnen voorzien van koeien, zaad en kosten voor de veearts. Met deze inkomsten is het landbouw- en koeienproject voltooid. Met dit project heeft de gemeenschap een flinke impuls gekregen om survivors, ex-prisoners en returnees samen te laten werken en leven.

2010

* Door Emmaus Wageningen en Emmaus Haren heeft het voetbal en verzoeningsproject een mooie boost gekregen om de activiteiten in Kigali voort te zetten. Een prachtige manier om het oorlogsverleden te verwerken en weer met elkaar om te leren gaan.

* Koeienproject Deel 3 in Nyamata. Basta kringloopwinkel heeft een deel van het koeienproject weten te realiseren. Dit project tracht mensen weer nader bij elkaar te brengen en samen te laten werken.

2009

* Koeienproject Deel 2 in Nyamata. Wederom zijn een aantal geselecteerde families voorzien van koeien.

2008

* Koeienproject Deel 1 in Nyamata. Bij dit project is het verzorgen van een koe en het professionaliseren van de landbouw een doel. Maar nog belangrijker is om hiermee samenwerking dus ook verzoening te realiseren.

2004

* Dit jaar was er een vervolg ondersteuning voor de continuering van het voetbal-verzoeningsproject in Kigali.

2002

* Realisatie van een Carwash met een eetgelegenheid in Kigali. Met dit project worden inkomsten gegenereerd en kunnen de jongeren een vak leren.

2001

* We hebben fondsen geworven voor humanitaire ondersteuning van kindgezinnen rond Kigali, die in grote armoede leven. Hiervan zijn huizen gerenoveerd en beddengoed, zeep, muskietennetten en anti-malariatabletten aangeschaft. Spaden en schoffels voor het bewerken van het land zijn verdeeld alsook zaden; erwten, bonen, maïs, pinda’s etc. Gedroogd/ingeblikt voedsel en olie is uitgereikt zodat de kinderen aan kunnen sterken. Hiermee zijn 25 kindgezinnen ondersteund. Het totaal van 100 weeskinderen werd begeleid over een periode van 5 jaar.