People for People, Rwanda

KIGALI, KAYONZA en KIZA in RWANDA

Deze organisatie begeleide in den beginne met name kindgezinnen die hun ouders verloren zijn tijdens de genocide van 1994. Ze is een bakkerij gestart waar jongeren een vak kunnen leren. Daarnaast gaf PFP medische en psychosociale begeleiding. Bij alle onderstaande projecten is het van belang een manier te vinden om verzoening, dus samenwerking en samenleving te realiseren.

2017

* De vakopleiding in aanbouw in Nyamata is ingeruild voor een school in Kayonza. Op last van de regering en haar landhervormingen is PFP genoodzaakt te verhuizen. Daar was een financiële impuls voor nodig. Mede dankzij Emmaus in Haarzuilens hebben wij aan de verwachtingen kunnen voldoen.

2013

* Uit de inkomsten van het Afrikafestival en een groot aandeel van Emmaus Haarzuilens is het gelukt om een stuk land te kopen. Bij de vakopleiding in Nyamata was het meer dan wenselijk om het aangrenzende land aan te schaffen. In de toekomst kan de school zich dan uitbreiden.

* De vliegende meubelmakers zijn met zeven mensen naar Nyamata in Rwanda geweest om samen met de leerlingen van de vakopleiding nieuw meubilair voor de vakschool te maken. En uiteindelijk leverden zij vijftig schoolbanken, twee bedden, zes stoelen en zes bureaus met lades op. Met het achterblijven van het gereedschap heeft de vakschool mooie tools om de jongeren mee aan het werk te helpen.

2012

* Door de Kerstaktie van bs “Op weg” uit Ooij hebben een aantal gezinnen in Nyamata geitjes gekregen. De kinderen krijgen nu een voedzame maaltijd voorgeschoteld. Soms kan de melk verkocht worden, het geld opgespaard en schoolgeld betaald zodat ook de meisjes naar school kunnen.

2011

* Vocational trainings center. Afgelopen jaar hebben we actie gevoerd voor een praktijkopleiding in Nyamata, Rwanda. In de toekomst kunnen jongeren hier een vakopleiding volgen. Een prachtig project voor jongeren op weg naar zelfredzaamheid. De wilde ganzen steunde ons met dit project. De toegezegde premie is 55%. Dat is geweldig nieuws want ondanks de bezuinigingen op de ontwikkelingsorganisaties zijn zij overtuigd van dit mooie doel van onze projectpartner. Het Humanitaire Comité HumCo van University College Utrecht heeft verschillende evenementen georganiseerd voor PFP. Zij hebben een mooie bijdrage geleverd.

* Koeienproject Deel 4 in Nyamata. Dit project tot verzoening heeft door geldelijke middelen van Emmaus Wageningen en Emmaus Bilthoven een aantal participanten kunnen voorzien van koeien, zaad en kosten voor de veearts. Met deze inkomsten is het landbouw- en koeienproject voltooid. Met dit project heeft de gemeenschap een flinke impuls gekregen om survivors, ex-prisoners en returnees samen te laten werken en leven.

2010

* Door Emmaus Wageningen en Emmaus Haren heeft het voetbal en verzoeningsproject een mooie boost gekregen om de activiteiten in Kigali voort te zetten. Een prachtige manier om het oorlogsverleden te verwerken en weer met elkaar om te leren gaan.

* Koeienproject Deel 3 in Nyamata. Basta kringloopwinkel heeft een deel van het koeienproject weten te realiseren. Dit project tracht mensen weer nader bij elkaar te brengen en samen te laten werken.

2009

* Koeienproject Deel 2 in Nyamata. Wederom zijn een aantal geselecteerde families voorzien van koeien.

2008

* Koeienproject Deel 1 in Nyamata. Bij dit project is het verzorgen van een koe en het professionaliseren van de landbouw een doel. Maar nog belangrijker is om hiermee samenwerking dus ook verzoening te realiseren.

2004

* Dit jaar was er een vervolg ondersteuning voor de continuering van het voetbal-verzoeningsproject in Kigali.

2002

* Realisatie van een Carwash met een eetgelegenheid in Kigali. Met dit project worden inkomsten gegenereerd en kunnen de jongeren een vak leren.

2001

* We hebben fondsen geworven voor humanitaire ondersteuning van kindgezinnen rond Kigali, die in grote armoede leven.