Mirembe, Uganda

MIREMBE GIRLS TRAININGS CENTER: ZANA, KAMPALA in UGANDA

Mirembe is een vrouwencentrum in de wijk Zana, een van de sloppenwijken van Kampala. Meiden worden er opgeleid tot kleuterleidster. Ook worden er andere trainingen aangeboden zoals naaien en koken. Een sympathiek project dat in een paar jaar tijd met weinig middelen verschillende initiatieven opstartte zoals een kleine gezondheidskliniek. Een commercieel centrum is gebouwd om meer doorstroom van studenten en handel te faciliteren.

vlnr: Rita, Kuki en Lydia Kamya

MIREMBE: NSANVU, BUKOBA in UGANDA

In dit landelijke gebied van Nsanvu zijn nauwelijks voorzieningen. De armoede is groot, scholen zijn ver weg en er is geen gezondheidszorg. Het tweede project van Mirembe heeft er in de laatste jaren een mooie basis neer kunnen zetten. Er wordt groenten en fruit verbouwd. De twee koeien gedoneerd door  bevriende vrijwilligers geven voldoende melk om kinderen extra voedingstoffen te geven. Een eerste groep van zes jongens is afgestudeerd aan het Vocational Trainings Center.

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Bewonder Mirembe Girls Vocational center in Zana: Onze projectpartner Lydia Kamya verteld graag over haar werk. Deze gepensioneerde sociaal werker doet hier haar zegje.

♥ ♥ ♥  ♥ ♥ ♥

2022

* Dit jaar hebben wij een financiële impuls gegeven om de beide projecten na Covid 19 opnieuw op te starten.  De drie dochters, Rita, Rose en Monica van Lydia runnen nu de NGO.  

In Zana worden de drie winkels omgevormd naar trainingsworkshops. Studenten kunnen hier na school werkervaring op doen en hun goederen verkopen. Er worden fabrieks- en schooluniformen gefabriceerd. Je kunt er voor je bruiloftsplanning terecht en er wordt decoratie gemaakt. Ook starten ze er een restaurant.

In Nsanvu hebben leerkrachten van de basisschool tijdens de pandemie elders werk gevonden. Vooralsnog blijft de onderbouw bestaan maar wordt overwogen om meer vakopleidingen te gaan verzorgen. De gemeenschap heeft behoefte aan opleidingen in bouw en constructie, kledingmakerij, bakkers, kappers en timmerwerk. Daarvoor was er behoefte aan apparatuur en gereedschap.
De werkplaats zal open gaan voor publiek om klandizie te werven. Studenten gaan werken in mobiele salons waarmee een eigen inkomen te verwerven is. Hiermee kunnen ze uiteindelijk hun instructeurs en andere rekeningen betalen.

2020

In memoriam

Lydia Kamya van Mirembe Girls

Op 26 april 2020 ontvingen wij het bericht van dochter Rita dat Lydia Kamya, de drijvende kracht achter onze projectpartner Mirembe Girls, na een kort ziekbed in het ziekenhuis, op haar 74ste is overleden.

Wij zullen deze sterke persoonlijkheid en voorvechtster van de rechten van meisjes en meiden in Afrika gaan missen. Quote: “Because in Africa the girls suffer more than the boys”.

Dank je wel Lydia, je bent een inspiratiebron voor velen.

2019

* Het is gelukt om Mirembe in Nsanvu op het gebied van de gezondheidszorg en onderwijs een verbetering aan te laten brengen.  De gezondheidskliniek moet weer up and running worden. Met de gezondheidskliniek kan een basis aan gezondheidszorg worden geboden. Zoals het testen op malaria, tyfus, zwangerschap en Hiv-Aids en men kan er simpele behandelingen uitvoeren. Mensen met complicaties verwijzen zij door naar andere faciliteiten. Vaccinaties die gekoeld bewaard moeten blijven worden wekelijks opgehaald bij een ziekenhuis. Een verpleegster is elke dag, ook in het weekeinde, aanwezig om medische handelingen uit te voeren. Er word een kleine bijdrage van de patiënten gevraagd om de lopende kosten te kunnen drukken. Zij die het zich niet kunnen permitteren kunnen met meel, bonen, mais ed betalen waarmee de kosten van de schoollunch word ontzien.

De gezondheidskliniek heeft een zonne-energie installatie nodig om ook in het donker voorzien te zijn van elektriciteit. Daar is een zonnepaneel en een accu om de stroom in op te slaan voor nodig. Er komen in het totaal 11 lichtpunten verdeeld over de kliniek en de toekomstige slaapzalen.

De toiletten zijn hoognodig aan renovatie toe. De vloer staat op instorten en de muren zijn ook wankel. Er komt een urinaal bij voor de jongens.

Door de komst van de Vliegende Meubelmakers loopt de vakopleiding meubelmaken erg goed. Met een slaapzaal voor jongens kunnen er nog meer vakkrachten opgeleid worden.

Hierin heeft kringloop Basta een bijdrage geleverd.

* Door ondersteuning van Emmaus Haarzuilens is het tekort in het budget voor de bouw van de derde verdieping van de slaapzalen in Zana aangevuld. Het dak zit erop!

2018

* Drie computers van het bedrijf Besi Netherlands bv uit Duiven zijn gearriveerd in Zana, Uganda.  Ook hebben we een laptop kunnen versturen. Voor de Mirembe girls is het een grote aanwinst omdat zij eerder op sterk verouderde computers les kregen.

2017

* In de zomer van 2017 zijn vijf vliegende meubelmakers aan het werk geweest in Nsanvu. Drie weken zijn zij aan het werk geweest met 12 kinderen waarvan twee meiden om hen de basis van het vak aan te leren. De komst van de meubelmakers heeft dit project een flinke boost geven. Er is een werkbank gemaakt, een aantal bankjes en een prachtige kast waar het gereedschap in bewaart wordt. De jongeren kunnen nu zelfstandig een deur kunnen in elkaar zetten, let wel… met de hand!

* De Tweede verdieping in Zana is klaar,  hier kunnen nog eens 40 meiden verblijven. Het is een veilige haven waar de leerlingen zich kunnen concentreren op hun lesmateriaal. De derde en laatste verdieping bovenop de al bestaande slaapzalen is in aanbouw. Er is een tekort ontstaan door de stijgende prijzen van het bouwmateriaal. Kijk hier naar een FILMPJE waarin onze projectpartner Lydia Kamya verteld waarom de slaapzalen nodig zijn.

* De zelfde vriend die vorig jaar een mooi bedrag aan de kleinsten van de basisschool in Nsanvu schonk heeft er dit jaar weer een schepje bovenop gedaan. Dank je wel beste vriend, door jou is wederom een schoollunch voor geschoteld.

 

2016

* Een vriend uit Deventer heeft door haar statiegeldactie een aanzienlijk bedrag opgehaald. Zij wou er de kleine kinderen van Nsanvu schoollunch van geven. Met haar gulle gift kan Mirembe Nsanvu 180 kinderen per dag een bord eten geven. Niet alleen lekker maar ook erg voedzaam. Fijn als je naar school gaat en concentreert wilt werken.

2015

* In januari kregen we een bericht dat het erg onrustig was in Uganda. Vanwege onlusten rond de verkiezingen was het land in rep en roer. De toen zittende regering nam geen enkele beslissing voor de toekomst. Daardoor stegen de kosten voor levensonderhoud aanzienlijk. De meiden in opleiding in Zana zijn naar huis gegaan en het commercieel centrum lag stil voor een aantal weken. En zo is er een tekort op de begroting van Mirembe ontstaan. Mede door een gift van een familie hebben we hen kunnen ondersteunen. Het geld is besteed aan voedsel, medicijnen, schoolbenodigdheden en vaste lasten.

2014

* Door de flinke ondersteuning van stichting Overal is een gebouw om op grotere schaal vakopleidingen te kunnen onderwijzen gerealiseerd. In Zana is een slaapzaal en een fatsoenlijk toiletblok gebouwd. Showrooms en een kapsalon zijn van toegevoegde waarde. Direct aan de doorgaande weg wordt door bedrijvigheid veel klandizie getrokken vooral bij buurtbewoners. In dit pand worden ruimten verhuurt als winkel. Hiermee is een inkomen voor Mirembe gewaarborgd en kan het project zichzelf bedruipen.

* Een bevriende familie heeft wederom een gulle bijdrage geleverd aan Mirembe Girls Trainingscentre in Nsanvu. Deze gift is gebruikt om gereedschap aan te schaffen voor de vakschool. Momenteel wordt er les gegeven in houtbewerking, couperen, koken/bakken en lassen. Tegenwoordig wil men vanwege veiligheidsredenen een metalen deur in het huis en metalen frames voor de ramen. Ook worden bedden en hekwerk steeds vaker van metaal gemaakt. Met de fabricage gaat Mirembe inkomsten werven en kunnen de vaste lasten van de school gefinancierd worden. Een lasapparaat en gereedschap, trapnaaimachines, een lokaal gemaakte oven en simpel gereedschap voor houtbewerking is gekocht om jongeren, veelal zonder opleiding, tot kundige krachten op te leiden.

2013

* Dit jaar heeft bs ‘De sterredans’ uit Nijmegen met een Kerstmarkt voldoende handnijverheid verkocht om een jaarvoorraad medicijnen te kunnen bekostigen. Van het overige geld zijn schoolspullen aangeschaft voor de basisschool in Nsanvu.

* Voor verbetering van onderwijs hebben we de opleiding betaald voor twee jonge mannen. Nu kunnen ze opgeleid worden tot onderwijzer.

* De solidariteitscommissie van het Arentheem college ‘Titus Brandsma’ te Velp heeft een mooie bijdrage geleverd. Op de opendag van deze school heeft de commissie koekjes en ander lekkers verkocht voor Mirembe. Ook hebben ze Bona Baana onder de aandacht gebracht. Meiden…jullie zijn kanjers!

2012

* In Nsanvu is een vakschool gebouwd. In de toekomst gaan hier jongeren opgeleid worden tot kapster en timmerman/vrouw. Dit zijn de eerste studenten van de vakopleiding.

* De erfafscheiding in Nsanvu zorgt ervoor dat niet zomaar iedereen op het terrein kan komen en groente en fruit meeneemt. Ook het vee kan wat minder gemakkelijk ontsnappen.

* Een vrouwenproject welke opgericht is mede dankzij vrijwilligster Ingeborg organiseert zelfhulpgroepen. Als de vrouwen lid worden kan men workshops volgen.  Op het gebied van landbouw is veel winst te behalen in Nsanvu.

2011

* In Nsanvu heeft men een flinke impuls gekregen. Het gezondheidskliniekje is kunnen voorzien van een jaarvoorraad medicijnen. Hiervoor hebben de scholieren van bs “De Driemaster” uit Nijmegen flink wat pepernoten verkocht. Van de mooie opbrengst van de kerstmarkt zijn schoolbenodigheden aangeschaft. Als we “Asanta sana” zeggen, weten deze kinderen dat we ze van harte bedanken. * Door de actie van “Het Hoogstraatje” en “De Duivelsberg” heeft men met de pannenkoek een mooi bedrag op kunnen halen. Hiervoor zijn extra medicijnen gekocht en andere medische benodigdheden.

2010

*Door een persoonlijke donatie en door een stichting die zich op heeft geheven heeft Mirembe op het platteland van Nsanvu een kliniek weten te bouwen. Er is een zuster aanwezig om de gezondheidszorg te verbeteren.

2009

* Ten oosten van Kampala in het Mukono district ligt Nsanvu Bukoba. In dit landelijke gebied zijn nauwelijks voorzieningen. De armoede is groot, scholen zijn ver weg en er is geen gezondheidszorg. De bouw van 2 lokalen voor een basisschooltje die al door 150 kinderen bezocht wordt is afgerond. Op de zaterdagen gaan trainers naar het dorp om jongeren kookles en gezondheidsvoorlichting te geven. De gezondheidspost staat er zodat er in de toekomst ook hiér kinderen gevaccineerd kunnen worden. We hebben Impulsis, de fondsendesk van ICCO, om medefinanciering gevraagd en ons verzoek werd gehonoreerd. * Ook hebben we dit jaar voor twee onderwijzers een tweejarige opleiding kunnen betalen.

2007

* Vijf computers, zes trapnaaimachines en twee microscopen voor Zana.

2005

* Een partytent voor inkomsten genererende activiteiten en een cooker voor de opleiding in Zana.

2004

* Door fondsenwerving is dit jaar de bouw van een aantal nieuwe lokalen in Zana gerealiseerd.

* Tevens was er geld om er een kantine bij te kunnen bouwen.