MCAFS, Uganda

MASANAFU CHILD AND FAMILY SUPPORT: MASANAFU in UGANDA

In Masanafu is een trainingscentrum waar kansarme jongeren worden opgeleid tot metselaar, metaalbewerker, naaister, automonteur en kapster. Er is een multifunctionele bibliotheek en jeugdcentrum.  Deze organisatie richt zich verder op inventieve landbouwprojecten en familieondersteuning. Zo heeft het heeft een aantal vernuftige watervoorzieningen weten te realiseren in de gemeenschap.

Nicholas Yiga met zijn vrouw Rose bij de schooltuin


MASANAFU CHILD AND FAMILY SUPPORT: NAKASEKE IN UGANDA

In Nakaseke is bij de geboortegrond van de initiator van MCAFS een proeftuin opgericht waar jongeren bezig gaan met inventieve landbouw. Ook wordt de gemeenschap bewust gemaakt van de veranderende omstandigheden door het klimaat.

♥ ♥ ♥  ♥ ♥ ♥

Projectpartner Nicholas Yiga verteld graag over MCAFS. Luister en kijk hier naar een FILMPJE over deze begeesterde oprichter.

♥ ♥ ♥  ♥ ♥ ♥

2018

* Door Emmaus Haarzuilens hebben wij een klein aandeel in het grote project ‘Business in agricultuur’ weten te ondersteunen. Het betreft een driejarig project waar jongeren enthousiast worden gemaakt en een training krijgen in alle facetten van landbouw. Er is namelijk goed geld te verdienen als boer zowel in Masanafu als in Nakaseke. Door nieuwe landbouwtechnieken en boekhoudkunde kunnen werkeloze jongeren zichzelf en hun gemeenschap voorzien van voldoende voedsel en inkomen.

* Mede door samenwerking met de leerlingenraad van de NSG Groenewoud, Nijmeegse scholengemeenschap en de school zelf hebben we een bijzonder mooi project weten te ondersteunen.  Het ‘Voeding voor HIV geïnfecteerden’ is een breed programma in Masanafu waar de meest ondervoede families met enige regelmaat een voedselpakket krijgen. MCAFS geeft dan informatie over gezonde en gevarieerde voeding en leren ze waarom gezond eten zo belangrijk is als je medicijnen slikt. Families gaan leren hoe ze groenten en fruit kunnen verbouwen op kleine oppervlakten.

*  Het project ‘Natuurbehoud en verantwoorde landbouw’ in Nakaseke is ook een co sponsoring die het leeuwendeel heeft bekostigd. Stichting Overal was al snel overtuigd van het nut van dit project en heeft ons hierbij ondersteund. Klimaatverandering en aantasting van het milieu verhogen de armoede en kwetsbaarheid van velen. Daarom is MCAFS actief betrokken om het levensonderhoud van kwetsbare personen te verbeteren. Daarbij word bijenteelt en het planten van de Mutuba-boom om boomschorsdoeken te vervaardigen aangemoedigd. Men kan leren hoe je energiezuinige kachels bouwt.

2017

* De zes computers of te wel workstations van het bedrijf Besi Netherlands bv uit Duiven zijn gearriveerd in Masanafu, Uganda. Dit soort workstations kom je in Uganda niet vaak tegen, vandaar dat we ze bij uitzondering hebben laten verschepen. Bij MCAFS wordt er een gebruikt voor op kantoor en een aantal voor de computerklassen om er uiteindelijk wat moeilijke technische opdrachten op uit te voeren. Ook worden ze gebruikt in het Internetcafé.

2016

* MCAFS heeft een project opgezet, gericht om de capaciteit van haar vakopleidingscentrum in Masanafu uit te breiden. Meer effectieve vaardigheden zijn aan te leren door aankoop van machines, gereedschappen en trainingsmateriaal. Het niveau van al opgeleide jongeren is beter door bijscholing, trainingen in ondernemerschap en technische ondersteuning. De studenten krijgen een certificaat industrieel vakkracht.

2014

* Mede door de tomeloze inzet van een jeugdige Vierdaagse sponsorloper hebben we MCAFS in Masanafu kunnen ondersteunen met toolkits. Met deze bijdrage zijn gereedschappen aangeschaft voor jongeren die afgestudeerd zijn voor de vakopleiding. Met een toolkit hebben de jongeren de mogelijkheid een eigen bedrijfje op te starten.

2012

* Eigenlijk hadden we met het Afrikafestival wederom toolkits voor de jongeren in Masanafu willen vergaren. Omdat het festival helemaal in het water gevallen was kwam stg. Overal ons tegemoet om het doel toch te behalen.

2011

* Deze praktijkopleiding in Masanafu heeft toolkits oftewel starterspakketten gekregen door de jungletrack, gelopen door de leerlingen van het Titus Brandsma college in Velp. De stg. project actie Rheden heeft dit bedrag verdubbeld!

* Via Read to grow hebben we 168 kilo aan boeken kunnen krijgen voor de bibliotheek in Masanafu. Het grootste gedeelte is kinderboeken maar er zijn ook technische boeken mee gegaan. Luchtvaart zonder grenzen van de KLM heeft de boeken vervoerd.

2010

* Het waterproject heeft voor de bevolking van Masanafu grote verlichting gegeven. Er wordt regenwater opgevangen in watertanks bij een aantal mensen thuis. Twee schooltjes hebben een watertank gekregen en enkele huishoudens zijn aangesloten kunnen worden op de bestaande waterleiding. Al deze watervoorzieningen zijn toegankelijk voor de gemeenschap. Met dank aan stg. Overal.

2008

* Via biblionef zijn er een groot aantal kinderleesboeken en studieboeken verstuurd voor de nieuwe bibliotheek in Masanafu.

2007

* Aankoop van land  in Masanafu voor een jeugdcentrum/bibliotheek waar boeken en computers bereikbaar zijn voor de gehele gemeenschap. De bouw is gefinancierd door een Italiaanse NGO.

* Tien computers met reserveonderdelen. Volle gereedschapskist voor Masanafu.

* Een buitenlandstagiair van het CMV  heeft een speeltuin voor de allerkleinsten in Masanafu gesponsord.

2006

* Via de organisatie Gered Gereedschap hebben we de nodige gereedschappen kunnen regelen die in 2006 verscheept zijn naar Masanafu.

2005

* Donatie van schoolboeken voor Masanafu.

2004

* Voor het AIDS drama project van deze organisatie in Masanafu zijn muziekinstrumenten afgeleverd.