MCAFS, Uganda

Masanafu Child and Family Support: Masanafu in Uganda

Bij dit trainingscentrum voor kansarme jongeren wordt opgeleid tot metselaar, metaalbewerker, naaister, automonteur en kapster. Daarnaast is er een informele basisschool voor de allerkleinsten. Er is een multifunctionele bibliotheek, jeugdcentrum. Het heeft een aantal vernuftige watervoorzieningen weten te realiseren. Deze organisatie richt zich verder op inventieve landbouwprojecten en familieondersteuning.

Projectpartner Nicholas Yiga verteld graag over MCAFS. Luister en kijk hier naar een FILMPJE over deze begeesterde oprichter.

 

2018 * Door Emmaus Haarzuilens hebben wij een klein aandeel in een groot project weten te ondersteunen. Het betreft een driejarig project waar jongeren enthousiast gemaakt worden en een training krijgen in agricultuur. Er is namelijk goed geld te verdienen als boer. Door nieuwe landbouwtechnieken toe te passen en boekhouding aan te leren kunnen werkeloze jongeren zichzelf en hun gemeenschap voorzien van voldoende voedsel en inkomen.

2017  * De zes computers of te wel workstations van het bedrijf Besi Netherlands bv uit Duiven zijn gearriveerd in Uganda. Dit soort workstations kom je in Uganda niet vaak tegen, vandaar dat we ze als uitzondering hebben laten verschepen. Bij MCAFS wordt er een gebruikt voor op kantoor en een aantal voor de computerklassen om er uiteindelijk wat moeilijke technische opdrachten op uit te voeren. Ook worden ze gebruikt in het Internetcafé.

2016 * MCAFS heeft een project opgezet, gericht om de capaciteit van haar vakopleidingscentrum uit te breiden. Meer effectieve vaardigheden zijn aan te leren door aankoop van machines, gereedschappen en trainingsmateriaal. Het niveau van al opgeleide jongeren is beter door bijscholing, trainingen in ondernemerschap en technische ondersteuning. De studenten krijgen een certificaat industrieel vakkracht.

2014 * Mede door de tomeloze inzet van een jeugdige Vierdaagse sponsorloper hebben we MCAFS kunnen ondersteunen met toolkits. Met deze bijdrage zijn gereedschappen aangeschaft voor jongeren die afgestudeerd zijn voor de vakopleiding. Met een toolkit hebben de jongeren de mogelijkheid een eigen bedrijfje op te starten.

2012 * Eigenlijk hadden we met het Afrikafestival wederom toolkits voor de jongeren willen vergaren. Omdat het festival helemaal in het water gevallen was kwam stg. Overal ons tegemoet om het doel toch te behalen.

2011 * Deze praktijkopleiding heeft toolkits oftewel starterspakketten gekregen door de jungletrack, gelopen door de leerlingen van het Titus Brandsma college in Velp. De stg. project actie Rheden heeft dit bedrag verdubbeld!

* Via Read to grow hebben we 168 kilo aan boeken kunnen krijgen voor de bibliotheek. Het grootste gedeelte is kinderboeken maar er zijn ook technische boeken mee gegaan. Luchtvaart zonder grenzen van de KLM heeft de boeken vervoerd.

2010 * Het waterproject heeft voor de bevolking van Masanafu grote verlichting gegeven. Er wordt regenwater opgevangen in watertanks bij een aantal mensen thuis. Twee schooltjes hebben een watertank gekregen en enkele huishoudens zijn aangesloten kunnen worden op de bestaande waterleiding. Al deze watervoorzieningen zijn toegankelijk voor de gemeenschap. Met dank aan stg. Overal.

2008 * Via biblionef zijn er een groot aantal kinderleesboeken en studieboeken verstuurd voor de nieuwe bibliotheek.

2007 * Aankoop van land voor een jeugdcentrum/bibliotheek waar boeken en computers bereikbaar zijn voor de gehele gemeenschap. De bouw is gefinancierd door een Italiaanse NGO.

* Tien computers met reserveonderdelen. Volle gereedschapskist.

* Een buitenlandstagiair van het CMV  heeft een speeltuin voor de allerkleinsten gesponsord.

2006 * Via de organisatie Gered Gereedschap hebben we de nodige gereedschappen kunnen regelen die in 2006 verscheept zijn.

2005 * Donatie van schoolboeken

2004 * Voor het AIDS drama project van deze organisatie zijn muziekinstrumenten afgeleverd.